Global Research: Време е Русия да разбере, че САЩ не искат мир в Сирия

„Стратегическата намеса на Путин в ситуацията в Сирия през септември миналата година беше смело и жизнено важно решение. За това той заслужава уважение и похвала”, пише Global Research, цитиран от RT.

Тази намеса коренно промени ситуацията на бойното поле и позволи на правителствените войски да отвоюват немалка част от загубената територия от „спонсорираните от САЩ терористи”. В същото време опитите на Русия да постигне примирие и преговори за регулиране на конфликта се провалиха. Това от една страна води до безкрайна война, а от друга „Америка разбира само езикът на силата”, пише авторът на публикацията.

Изданието отбелязва, че дипломатическите опити на Москва не могат да се увенчаят с успех, тъй като Вашингтон не иска да бъде партньор в мирния процес: нито при президента Обама, нито при неговия приемник. „Вашингтон иска война, а не мир, смяна на режима, която той нарича политическо предаване на властта”, пише Global Research.

САЩ искат да защитят своите терористи и затова искат от Москва да прекрати ударите по „Фронт ан-Нусра”. Освен това, те продължават да снабдяват терористичните организации с оръжие и друга материална помощ.

Според изданието е настъпило времето да „се приеме реалността и да се действа смело, твърдо и в едностранен порядък срещу всички терористични групи в Сирия, които не спазват примирието”. Русия вече е заявявала, че ще нанася удари по терористите, които не съблюдават режима на прекратяване на огъня. Обаче, както пише Global Research, тя не успя напълно да спази обещанието си, което даде на терористите време да се прегрупират, да се превъоръжат и да запълнят редиците си.

Впрочем, според изданието, Русия увеличава количеството на войските си в Сирия и е възможно да се готви за нова мащабна операция. „Дойде време да се поговори с Вашингтон и с неговите съюзници-слуги на единствения език, който те разбират: да възобновят широкомащабната кампания по нанасяне на въздушни удари, да я усилят, да преминат в решително настъпление, да разбият всички терористични елементи, които не спазват примирието. От това зависи освобождаването на Сирия. Празните приказки до добро няма да доведат”, счита Global Research.