FT: Столтенберг очаква тази година разходите на НАТО да нараснат значително

FT: Столтенберг очаква тази година разходите на НАТО да нараснат значително

Публикувано от:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че разходите на НАТО за отбранителни нужди на Европа значително ще нараснат през 2016 г. на фона на „заплахата от страна на Русия“ и миграционната криза, обхванала европейските страни, пише Financial Times, цитиран от РИА Новости.

„Прогнозите за 2016 г. на база данните, постъпващи от нациите в алианса, показват, че тази година ще бъде първата с увеличаващи се разходи на европейските съюзници за първи път от много, много години“, цитира изданието думите на Столтенберг.

Конкретните цифри по разходите на НАТО за година не се посочват, но за тяхното увеличаване свидетелстват изказванията на редица европейски страни. В страните от Прибалтика, отбелязва изданието, има най-забележими промени. Латвия ще увеличи военния си бюджет приблизително с 60 %, Литва — с 35 %, а Естония — с 9 %. Военните разходи на Полша, основната военна сила в Източна Европа, също са увеличени с 9 %.

По думите на Столтенберг, трудностите в осигуряването на военните нужди на алианса могат да са свързани с излизането на Великобритания от ЕС, тъй като тя е най-големият европейски съюзник на НАТО и вторият по размер на инвестициите в сигурността след САЩ. Освен това, Лондон играе „ключова“ роля в тандема НАТО-ЕС.

По-късно, коментирайки думите на генералния секретар на алианса за увеличаването на разходите, зам.-председателят на комитета по международните въпроси към Държавната дума на РФ Александър Романович отбеляза, че НАТО прави всичко, за да провокира Русия. Депутатът припомни, че Москва винаги се е обявявала за диалог със Запада.

„Те действат в рамките на политиката, които сами са определили за себе си. Това е и разширяването на НАТО, и повишаването на бойната готовност“, заяви Романович, като добави, че „в изказванията на Столтенберг няма нищо ново“.