FT: САЩ са обезпокоени от нарастващото влияние на Русия над Гърция

FT: САЩ са обезпокоени от нарастващото влияние на Русия над Гърция

Публикувано от:

САЩ са обезпокоени от политическите последствия от икономическата криза в Гърция и възможното нарастване на руското влияние над страна – член на НАТО, пише вестник Financial Times, предаде РИА Новости.

Както отбелязва изданието, докато Вашингтон се опитва да обедини западния фронт за подкрепа на санкциите срещу Русия, гръцкият фалит може да предостави на Москва възможност да скара американските съюзници в Европа.

„Опасенията се състоят в това, че продължаващата икономическа нестабилност, която може да завърши с фалит, ще засили политическата враждебност на гръцкия електорат по отношение на останалите в Европа, което ще открие възможност за Русия да усили влиянието си в страната», пише вестникът.

Според Себастият Малаби от американския Съвет по международни отношения, цитиран от изданието, такова положение на нещата ще бъде за Русия „геополитически подарък”.

Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Санкт Петербург на икономическия форум демонстрира съществуващите „политически връзки” на гръцкото правителство с Владимир Путин, а също така показа намеренията на Гърция да се обръща към Москва в периодите, когато разногласията с кредиторите особено се изострят.

Изданието отбелязва, че в продължение на няколко месеца администрацията на американския президент Барак Обама се е обръщала към Германия и други членове на Евросъюза с настоятелна молба да се намери решение за гръцкия проблем. Покрай икономическите въпроси е обсъждана също и позицията на ЕС за украинската криза.