FT: Санкциите на ЕС срещу Русия не се оказаха пречка

FT: Санкциите на ЕС срещу Русия не се оказаха пречка

Публикувано от:

Най-големите петролни компании в Европа продължават бизнеса си със своите руски енергийни партньори, въпреки че по-рано този месец Европейският съюз (ЕС) гласува да продължи наложените върху Русия санкции. Това ясно показва как западните компании адаптират действията си спрямо ограниченията върху Москва, коментира The Financial Times (FT).

BP е близо до приключването на сделка за придобиването на 20% акции на сибирско нефтено находище, собственост на държавната компания “Роснефт”, за сумата от около 700 млн. долара, съобщават запознати със случая.

Междувременно Eni и Statoil са получили разрешение от европейските столици да продължат дейността си по съвместните предприятия с “Роснефт”. Shell също работи по Salym, съвместно дружество с “Газпром Нефт”, петролното подразделение на руския газов гигант. В същото време европейската компания е подала молба за одобрение на други проекти към нидерландското правителство.

Всичко това се случва по време на международния икономически форум в Санкт Петербург, руския вариант на форума в Давос. Събитието се провежда тази седмица и е завладяно от доста по-различно настроение в сравнение с миналата година, когато санкциите бяха първоначално наложени. Тази година атмосферата е по-позитивна, след като стана ясно, че международните компании се опитват да работят с руските си партньори въпреки санкциите.

Разширяващото се сътрудничество между големите европейски и руски петролни компании показва нарастващата пропаст между Европа и САЩ. Вашингтон блокира цялото си сътрудничество в Арктика, работата по дълбоководния и шистов петрол с Русия, което означава, че десетте съвместни дружества наExxonMobil с “Роснефт” остават замразени. Но санкциите на ЕС, които позволяват на компаниите с предварително съществуващи договори да продължат работа, дава възможност на европейските групи дори да разширяват дейността си в Русия.

„Европейските компании намират начини и със сигурност имат повече свобода да правят бизнес в сравнение с колегите си в САЩ“, казва Джеймс Хендерсън, старши сътрудник в Oxford Institute for Energy Studies. “Американските компании ще бъдат във все по-неизгодна позиция, защото европейските санкции не важат със задна дата, за разлика от американските“.

Представител на западна енергийна компания в Москва е заявил, че европейските фирми „живеят с надежда“, описвайки ходовете като поддържане на интереса за момента, в който санкциите бъдат вдигнати. Боб Дъдли, главен изпълнителен директор на BP, каза за CNBC по-рано този месец, че британската компания ще „проучи допълнителни инвестиционни възможности“ в Русия.

BP вероятно ще подпише сделката за 20% от петролното поле Таас-Юрях през тази седмица, като това може да бъде обявено по време на форума във Санкт Петербург, съобщават източници.

Петролните компании стъпват предпазливо, подавайки молби за тълкуване на закона за санкциите в столиците в ЕС. Eni и Statoil, чиито съвместни дружества с “Роснефт” са регистрирани в Люксембург, са получили одобрение от правителството там да предоставят технологии и услуги на руските си съвместни предприятия, казват запознати. Финансиране обаче, което е обхванато от друг раздел на санкциите, може да бъде одобрено само според всеки отделен случай.

Statoil планира да сондира два кладенеца с “Роснефт” близо до сибирското поле “Северно Комсомолское” през това лято и още два кладенеца в Охотско море през следващото. Eniзасега не е обявила планове, но запознати смятат, че компанията може да се опита да продължи работата си по лиценза в Черно море с “Роснефт”.

Големите европейски петролни компании твърдят, че спазват санкциите, докато в същото време според “Роснефт” западните петролни групи са „изключително заинтересовани“ да разширят партньорствата си с руското държавно дружество.