FT: В НАТО се боят, че Черно море ще се превърне в ”руско езеро”

FT: В НАТО се боят, че Черно море ще се превърне в ”руско езеро”

Публикувано от:

Два месеца преди срещата на високо равнище на НАТО във Варшава многобройните членове на алианса се боят, че Русия ще увеличи военното си присъствие в Черно море, пише вестник Financial Times.

„Казах му (на Йенс Столтенберг, генералния секретар на НАТО, бел. ред.): „Почти ви няма в Черно море. То на практика се превърна в руско езеро. Ако не действаме сега, историята няма да ни прости.“, каза Реджеп Ердоган, президентът на Турция, който държа реч в Истанбул пред началниците на генералните щабове на страните членки на НАТО на Балканите.

Дълго време военният комитет на алианса се опитва да предаде на ръководството на НАТО загрижеността си относно така наречената стратегия за ограничаване и възпиране на достъпа и маневрите в Черно море. Според комитета Русия създава области на военна мощ, които излизат извън пределите на страната и по този начин Русия може да лиши алианса от възможност за оперативни действия в рамките на териториите на НАТО.

От северноатлантическия пакт смятат, че основата на тази руска стратегия е да позиционират кораби в Черно море, които да са снабдени с крилатите ракети „Калибър“, пише вестникът.

„Черно море е изключително уязвимо. Русия се връща в играта, която играеше по време на Студената война и преди нея. Целта на това поведение е да превърнат Черно море в руско езеро“, разсъждава Джонатан Ейъл, директор на международния атлантически център Rusi.

По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко говори за необходимостта от укрепването на позициите на НАТО в Черно море. Киев одобри идеята на Румъния, която изяви желание да създаде собствен флот в рамките на алианса.

В момента присъствието на бойни кораби на нечерноморски страни в Черно море е ограничено за срок, определен от конвенцията от Монтрьо от 1936 г. За черноморски държави според въпросната конвенция се считат Турция, Румъния, България, СССР (след 1991 г. – Русия, Украйна и Грузия). При това военните кораби на НАТО постоянно навлизат във водния басейн за учения.