FT: ЕС ще удължи санкциите срещу Русия с още половин година

FT: ЕС ще удължи санкциите срещу Русия с още половин година

Публикувано от:

Евросъюзът възнамерява да удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца, независимо от това, че в последно време все по-голям брой държави се обявяват за отслабването на ограничителните мерки, пише Financial Times.

Дипломатите се опасяват, че въпросът може да породи конфронтация между страните, които призовават към преразглеждане на санкциите, като например Италия, Франция, Унгария, Гърция и тези, които са за удължаването на ограничителните мерки — Полша и страните от Балтика.

Източници на изданието в Брюксел съобщават обаче, че европейските политици са склонни към удължаване на ограниченията, защото „най-миролюбивите“ страни са решили да отсрочат преразглеждането на изискванията си до срещата на лидерите на ЕС през декември тази година. Решението за удължаването на санкциите може да бъде прието в близките две седмици.

Дипломатическите източници са подчертали, че вниманието на политиците от ЕС в момента е фокусирано най-вече върху миграционната криза.

Именно затова привържениците на нормализирането на отношенията с Москва на този етап се сдържат да оказват по-нататъшен натиск върху другите страни по въпроса за отслабването на санкциите или намаляването на сроковете от шест на три месеца.

По-рано немският външен министър Франк Валтер Щайнмайер призна, че в ЕС нараства съпротивата срещу удължаването на санкциите по отношение на Русия.

„Постигането на обща позиция по този въпрос ще бъде по-сложно, отколкото преди година“, каза Щайнмайер.

Действието на ограниченията срещу Русия изтича на 31 юли. Решението за удължаването на мерките ще бъде прието на срещата на върха на ЕС на 28-29 юни.