FT: В Латинска Америка Русия ще стане противотежест на САЩ

Укрепвайки отношенията със страните от Латинска Америка, Русия е заинтересована не толкова от търговските сделки, колкото от търсене на съюзници, пише Financial Times.

Макар за последното десетилетие търговските интереси на Русия в Латинска Америка да са нараснали, необходимостта да се печелят политически съюзници надделява, счита изданието.

„На Русия са й нужни приятели, и то не само в търговската сфера, но и в ООН, и тя ги търси навсякъде, където е възможно“ – коментира Диана Негропонте, експерт в международния център „Удроу Уилсън“. Според нея, сложните отношения с такива западни страни като Великобритания и САЩ я правят превъзходен съюзник за Русия.

По време на визитата в Москва, пише FT, аржентинската делегация е благодарила на Русия за поддръжката по отношение на Фолклендските острови. През 2014 г. Аржентина на свой ред се въздържа при гласуването в ООН относно присъединяването на Крим.

Според FT, такива стъпки имат по-голямо значение, отколкото подписания меморандум за взаимно разбиране между Газпром и Националната нефтогазова корпорация на Аржентина.

Освен Аржентина, Русия активно укрепва връзките си със страни, които „имат дълга история на противопоставяне със САЩ“ – Куба, Никарагуа и Венецуела, отбелязва Негропонте.

Владимир Давидов, шеф на руския Институт за Латинска Америка, отбелязва, че Русия „става противотежест на САЩ“ в региона. „Латинска Америка сега се счита по-независима от САЩ. Тя иска да действа самостоятелно – не само в икономиката, но и по въпросите на отбраната, на външната политика“ – казва той, цитиран от БЛИЦ.

error: Съдържанието ни е авторско!