FP: Спасявайки живота на хората, лекарите в Донбас са терористи в очите на Киев

Властите в Украйна обявяват за „терористи“ лекарите, които въпреки всичко, продължават да спасяват живота на хората в Донбас, пише изданието Foreign Policy, предаде РИА Новости.

Въпреки споразумението за прекратяване на огъня, пациентите и лекарите в болница №21 в Донецк продължават ежедневно да чуват звуците от непреставащия обстрел. Завеждащият хирургичното отделение Алексей Алексеенко се опасява, че болницата ще се окаже в тежко положение, ако боевете започнат отново с пълна сила: вече има липса на лекарства, инфраструктурата е разрушена.

От правозащитната организация Human Rights Watch отбелязват, че ситуацията в лечебните заведения в Донецк „е близо до катастрофална“. Киев само е влошил положението, прекратявайки финансирането на болниците в ДНР и ЛНР.

Завеждащият отделението по травматология в болница №1 Александър Станицки признава, че медицинският персонал е принуден да прибягва до отчаяни мерки.

„Лекарствата са все по-малко, все по-трудно е да лекуваме възрастните хора, които не участват в боевете, но са в тежко положение. Налага се да си припомняме рецепти от народната медицина: билки, отвари, домашни средства“, признава докторът. Понякога дори се налага просто „да лекуваме с добра дума“, добавя той.

През април медицинският персонал, който вече няколко месеца не е получавал заплати, получи пари от властите в ДНР. По думите на Станицки, в очите на Киев той е враг на държавата. „Сега те ме наричат терорист. Можете ли да повярвате? Аз съм лекар, а те ме наричат терорист“.

Станицки признава, че е мислил да напусне Донецк, но е останал. Работата му не е в политиката, а в това да спасява хората. На жителите на Донецк е нужна помощ както никога досега, казва той.

„Какво друго можем да сторим, освен да останем тук и да лекуваме хората? -, каза хирургът Алексей Алексеенко. – Това е нашата работа, дори и да нямаме необходимите инструменти“.

error: Съдържанието ни е авторско!