FP нарече „бълнуване“ изказванията на Държавния департамент за постиженията на САЩ в Сирия

FP нарече „бълнуване“ изказванията на Държавния департамент за постиженията на САЩ в Сирия

Публикувано от:

Прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби съобщи за успехите на ведомството през 2015 г. и написа в официалния блог на департамента, че „в Сирия са донесени мир и стабилност“. Но подобни думи не са коректни предвид настоящата ситуация в страната, и дори по-зле – те са си чисто бълнуване, пише списанието Foreign Policy, цитирано от РИА Новости.

Джон Кирби отбелязва, че конфликтът в Сирия „продължаваше да се развива трагично през цялата 2015 г.“. Според прессекретарят на Държавния департамент „САЩ и мнозина членове на международната общност са се активизирали, за да помогнат на сирийския народ в тази трудна минута“. Освен това Джон Кирби отбелязва, че Държавният секретар на САЩ Джон Кери ръководи усилията на САЩ и съюзниците за отстраняването на сирийския президент Башар Асад и оказване на натиск върху Съвета за сигурност на ООН по този въпрос.

Ясно е защо Държавният департамент е споменал Сирия в обзора си на 2015 г., се казва в статията. Сирийският конфликт бе най-обсъжданото събитие през цялата година. Ако той не бе включен в списъка на американското външно ведомство, това би привлякло доста внимание, се казва в статията.

Но думите „мир“ и „стабилност“ не са най-добрият избор за описанието на това, което САЩ са донесли в Сирия през тази година, пише изданието. Както показват данните на ООН, към октомври 2015 г., тоест за повече от четири години на гражданска война в Сирия, загиналите са около 250 хил. души, а над 11 млн. са напуснали страната. През есента на 2015 г. много от бежанците се насочиха към бреговете на Европа или към други страни, включително и САЩ, пише Foreign Policy.