FP: Виктория Нюланд се изживява като важен играч, но в Украйна закъса

FP: Виктория Нюланд се изживява като важен играч, но в Украйна закъса

Публикувано от:

Помощникът на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд твърдо прокарва идеята за доставяне на смъртоносно оръжие за Украйна, обаче европейците и Белият дом не с поделят нейния ентусиазъм, пише американското списание Foreign Policy.

Мнозина на Капитолийския хълм одобряват линията на Нюланд. В Европа обаче, където са й служебни задължения да формира здрави и доверителни отношения, Нюланд предизвиква доста по-нееднозначни чувства.

„Напористността на Нюланд е безкрайна поне за приглушената дипломатическа атмосфера в Европа” – Федериг Бинди от Университета „Джонс Хопкинс”.

В интервю за Foreign Policy колеги на Нюланд я наричат „нагла”, напориста”, „рязка”, „груба” и понякога „недипломатична”. Те обаче подчертават, че недоволството е предизвикано от реални политически разногласия, включително от стремежа й за доставяне на оръжие за Украйна.

Независимо от скромната й длъжност на помощник на държавните дела по европейските и евразийските работи, Нюланд дълги години се изявява като важен играч в американската външна политика, работейки както за неоконсервативните републиканци, така и за либералните демократи. Затова е считана за много важен дипломат, чиято дейност трябва да се следи.

Жалбите на европейците относно стила на дипломатическата дейност на Нюланд са искрени и повсеместни, обаче заслужава да се отбележи, че тя сега разполага с невероятно слаби карти. В Европа мнозина считат като основен поддръжник за доставяне на оръжие за Киев, против което рязко възразяват германците, унгарците, италианците и гърците, опасявайки се от разширяване на конфликта с Москва.

Белият дом също е против предоставянето на смъртоносни оръжия за Киев. Стратегията на Белия дом се състои в сплотяване на Европа против Русия чрез цял комплекс наказателни, но не военни мерки. Що се отнася до санкциите, у европейските лидери има по-малко ентусиазъм, отколкото в САЩ, защото техните страни поддържат отдавна взаимно изгодни отношения с руски компании. Заради политиката на санкции френския селскостопански експорт и италианската туристическа индустрия вече загубиха много пари./БЛИЦ