Fox: Русия „троли“ САЩ и Тръмп с увертюра на Чайковски

Посолството на Русия напомни на американците за произхода на увертюра „1812 година“  на Чайковски, която по традиция се изпълнява на тържествата в Деня на независимостта на САЩ на 4 юли. Американските медии обаче видяха в това подигравка, пише Руски дневник.

„Скъпи американци, честит Ден на независимостта! Научете повече за увертюра „1812г.“ на Чайковски, която е станала традиционна за 4 юли“, пише в публикация на посолството в Twitter.

В поста е поместено и видео с изпълнението на произведението на Червения площад и линк към „Гласът на Русия“, където се разказва историята за създаването на увертюрата.

„Фокс Нюз“ твърди, че с този туит Русия „троли“ САЩ и по някаква причина дори лично президента Доналд Тръмп – на фона напрежението между двете страни, „обострено“ във връзка с ракетните изпитания в КНДР, пише изданието.

Не е ясно защо в САЩ са избрали да изпълняват увертюрата на Пьотр Илич Чайковски на Деня на независимостта. Според една от версиите, заради названието ѝ, американците си мислят, че композицията е посветена на войната между САЩ и Англия от 1812година. Според друга, по-убедителна, музиката просто се е харесала на американците и, благодарение на своята тържественост – е станала удобна за главния национален празник на страната.