Foreign Policy: Германия, „опората на Европа“, започна да се руши

Foreign Policy: Германия, „опората на Европа“, започна да се руши

Публикувано от:

Само няколко месеца след победата на Берлин в ситуацията с гръцката криза са появиха опасения, че Германия – тази „опора на Европа, започва да се руши пише Foreign Policy, цитиран от РИА Новости.

 Но днес поредица от кризи разклати не само доверието в канцлера, но и в смятаната за опора на Европа държава. Това може да постави началото на процес за слизането на Берлин от лидерското място в Европейския съюз по чисто икономически причини.

Първият удар срещу Германия дойде от бежанците, които наводниха страната и доведоха на практика до разцепление в управляващата коалиция, начело с Ангела Меркел. Разногласията са толкова антагонистични, че вероятния разпад на управлението се очертава все по-реалистично на политическия фон.

Скандалът с концерна Volkswagen е на път да разруши смятаната за сигурна автомобилна индустрия на страната, още повече, че тук последствията ще са дълготрайни, а изхода от тях-неизвестен. Ясно е само, че концернът ще трябва да плаща много-и на правителства, които искат обезщетение за манипулираните данни за изхвърляните вредни газове, и на клиентите си.

Дори спортът, друг от символите на успешна Германия се тресе от скандали. Висши служители на германския футбол са разследвани, започнаха да валят и оставки. Към това трябва да добавим и последните разкрития за действията на външното разузнаване на Германия, което е шпионирало съюзниците си от НАТО, в това число Полша, Австрия, Дания и Хърватия.

Всичко това подрони убеждението, че германските политици са в състояние да решават проблемите на страната си. Дори сегашните управляващи да оцелеят до изборите през 2017 година, ролята на Берлин като водеща сила в Европа вече е поставена под съмнение.