Foreign Policy включи Путин в класацията „Глобални мислители“

Foreign Policy включи Путин в класацията „Глобални мислители“

Публикувано от:

Вашингтонското списание Foreign Policy (FP) включи руския президент Владимир Путин в класацията си „Сто водещи глобални мислители“ за изминалата година, предаде ТАСС.

Руският лидер попадна в класацията в раздела на „тези, които приемат решения“, т. е. световните политици. Заедно с него в този списък се оказаха и четири жени – канцлерът на Германия, президентът на Мавриция, премиерът на Бангладеш и външният министър на Швеция, двама мъже – министърът на отбраната на Саудитска Арабия и бившият финансов министър на Гърция, както и две международни групи – американско-иракска и американско-кубинска, които са работили през годината над важни за страните споразумения.

Изборът на Путин списанието обяснява с началото на операцията на ВКС на РФ в Сирия и новия ръст на популярността на руския президент. Съставеният към класацията отзив е по-скоро в критичен, отколкото в поздравителен дух. Заглавието е „За ролята на миротвореца, изразяваща се в бомбардировки“.

Класацията „Глобални мислители“ FP съставя за седма поредна година. Това е една от запазените марки, с помощта на която изданието привлича към себе си допълнително внимание. След лауреатите миналата година бе и действащият американски президент Барак Обама.