Foreign Affairs: Успехите на Русия в Близкия изток изненадаха Запада

Foreign Affairs: Успехите на Русия в Близкия изток изненадаха Запада

Публикувано от:

Успехите на руската дипломация в Близкия изток удивиха Запада, смята анализаторът на Foreign Affairs. Според него, Русия възнамерява да укрепи своите позиции в региона и да стане ключов играч наравно със САЩ.Русия действа все по-решително в Близкия изток и в Средизмно море, което стана неочаквано за Запада, пише в статия за Foreign Affairs Дмитрий Адамский.

Основните направления на руската политика в региона, по неговите думи, е създаването на буферна зона, сдържаща ислямистите, износ на оръжие, сътрудничество в ядрената енергетика, укрепване на влиянието в Средиземно море и местните християнски общности. В това Москва постига успехи, които я превръщат в значим играч в региона наравно със САЩ, смята авторът.

Независимо от последствията на „арабската пролет”, Москва успя да поддържа сътрудничество с Иран, Либия и Сирия. Русия също успя да извлече ползи от станалите напрегнати отношения между САЩ и съюзниците им – Египет, Йордания, Саудитска Арабия и страните от Персийския залив. Например, през юни в Москва пристигна саудитския принц, през август краля на Йордания, президентът на Египет и принцът на Абу Даби. През есента Русия планират да посетят емирът на Кувейт и кралят на Саудитска Арабия.

„Специално трябва да се подчертаят успехите на Москва в отношенията с Риад, основният съюзник на САЩ в региона и спонсор на сирийската опозиция. За последната година Русия и Саудитска Арабия установиха диалог за преодоляването на конфликта в Сирия, обсъдиха доставките на оръжие, възможни инвестиции в Русия в размер на 10 милиарда долара, както и сделка за строителството на над десет АЕЦ”, се казва в статията.

Анализаторът отбелязва също дейностите на Руската православна църква в Близкия изток, която, според него, позволява на Москва да представя определени дипломатически инициативи. Според автора, предотвратяването на нахлуването на САЩ в Сирия през 2013 година е било свързано включително и с Ватикана, която е подкрепила инициативата на Русия за унищожаването на сирийското химическо оръжие. Светият престол вижда именно в Кремъл, а не във Вашингтон, защитника на християните в Близкия изток, се отбелязва в статията.

Въодушевена от успехите си Москва ще продължи да укрепва своите позиции в региона, пише Адамский. Основната задача в момента продължава да бъде борбата с „Ислямска държава”, която представлява реална заплаха и за Русия. Според анализатора, Москва може да се принуди да сформира собствена коалиция за борба срещу ислямистите. В нея може да влязат Сирия, Иран, „Хизбула” и други сили. Това на свой ред ще създаде имидж на Русия на специалист по урегулирането на регионални конфликти и надежден съюзник – за разлика от Вашингтон, който не бърза да решава създадените от него проблеми.

Освен това, руският флот в близките години ще играе все по-голяма роля в Средиземно море в съответствие с новата военна доктрина на РФ. „В близките години руската морска политика, вероятно ще стане по-амбициозна, и ще увеличи ролята си в Средиземно море и руската ескадра до висоти, невиждани от времената на края на Студената война“, пише анализаторът.