Foreign Affairs: Западът сбърка в позицията си за Украйна

Foreign Affairs: Западът сбърка в позицията си за Украйна

Публикувано от:

Един от ключовите проблеми, възпрепятстващи разрешаването на украинската криза, е стремежът на НАТО за разширяване и желанието на Запада да изключи Украйна от сферата на руско влияние, пише американското списание The Foreign Affairs, предаде РИА Новости.

САЩ вероятно още от самото начало са определили поведението си спрямо украинския въпрос, пише още изданието. Вместо да отчетат реалните геополитически условия, в частност интересите на Русия в региона, и да осъзнаят, че позицията на Москва в украинския въпрос е обусловена от напълно легитимно безпокойство за своята  сигурност, Вашингтон изцяло се концентрира върху желанието си да превърне Украйна в прозападна страна, отбелязва TheForeignAffairs.

Нито санкциите, нито безпочвените обвинения по адрес на Русия не могат да разрешат кризата в Източна Украйна, подчертава още списанието. Съществена помощ за регулирането на украинския конфликт би могла да окаже само промяната в позициите на Запада. САЩ и Евросъюзът трябва да се стремят не към това да направят Украйна западна държава и да я присъединят към НАТО, а към това, тя да придобие политически неутралитет и да се превърне в икономически благополучна страна.

„Днес САЩ и техните съюзници са поставени пред избор. Те могат да продължат сегашната си политика, която ще влоши отношенията с Русия и ще унищожи Украйна. При подобен развой на събитията ще загубят всички страни. Ако те (западните страни – бел.ред) могат да променят позицията си и да започнат да работят над създаването на неутрална, но процъфтяваща Украйна, която не представлява заплаха за Русия и позволява на Запада да възстанови отношенията си с нея. При подобен подход ще спечелят всички страни”, пише изданието.

Освен това, упоритото нежелание на САЩ да променят стратегията си по отношение на украинския въпрос ще доведе до сериозно усложняване на отношенията с Русия във всички международни въпроси. Изданието припомня, че Русия в последно време неведнъж е помагала на Вашингтон да съхрани геополитическото си лице, в частност в сирийския конфликт. При нормални отношения между страните, Русия може да окаже помощ при взаимодействието с Пекин.