Forbes 2017: Рекорден брой руски богаташи, занимаващи се със селско стопанство

Неотдавна министърът на земеделието и храните в Русия – Александър Ткачев, заяви, че да се занимаваш със селско стопанство е интересно и изгодно. Зърното по рентабилност не отстъпва на нефта, пише forbes.com.

Тези думи намират доказателство в рейтинга на 200-те най-богати хора в Русия за 2017 г. Сред тях са 10 богаташи, които са натрупали състоянието си, работейки в селското стопанство. Общото им състояние възлиза на 8,3 млрд. долара.

Присъствието на такива бизнесмени в класацията не е случайно.

Въпреки общия спад на икономиката, селското стопанство в Русия отбелязва 2,6% ръст през 2015 г. и 4,8% – през 2016 г.

„Миналата година стана рекордна за аграрния сектор. Такава реколта на зърнени и бобови култури не е имало от 25 години. Продължават да нарастват обемите на производство на зеленчуци, плодове и месо“, заяви на 19 април президетът Дмитрий Медведев.

Обемът на експорта на селскостопанска продукция на Русия за миналата година е нараснал с над 5%.

Само за няколко години с помощта на държавна подкрепа, контрасанкции и девалвация на рублата селското стопанство се превърна в един от най-печелившите бизнеси в Русия.

Ако през 2011 г. рентабилността на селскостопанските производители с оглед субсидиите бе по-ниска от 12%, то през 2016 г. тя се е приближила до 20%.

Само за 5 години обемът на производство на селскостопанска продукция е нараснал от 3,3 трилиона рубли до 5,6 трилиона рубли.

Източник: Фермер.БГ