Forbes: След подписването на споразумението с ЕС, борбата за Украйна тепърва започва

Дългоочакваното подписване на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС съвсем не означава, че страната е тръгнала по европейския път, пише във Forbes Марк Адоманис.

Този договор не може да реши икономическите, социалните и политическите проблеми на страната. По негово мнение, на Украйна ще й бъде много трудно да въплъти в живот много от условията на споразумението. Борбата на Европа за Украйна тепърва започна, предполага авторът на статията.

Петро Порошенко, както обеща, подписа споразумението за асоцииране с Евросъюза. Онова същото споразумение, което трябваше да подпише Виктор Янукович през ноември на миналата 2013 година. Заради отказа на Янукович да подпише споразумението, започнаха масовите протести, които доведоха до неговата оставка. С подписването на същото това споразумение, украинската икономика ще бъде по-отворена за чуждестранните стоки и услуги, пише Марк Адоманис в списание Forbes.

Почти никой не остана изненадан, че правителството на Русия отреагира гневно относно тази крачка на Украйна. Руското МНвР обеща на Киев «сериозни последствия», тъй като, по думите на Москва, «подписването на това споразумение ще навреди на икономиката на Русия». Предвид действията на Русия през последните няколко месеца, би било глупаво да се предполага, че подобни предупреждения, са празни приказки, предполага журналистът. По всяка вероятност, в най-скоро време ще бъдат въведени нови ограничения на украинския внос в Русия.
Говорейки за придвижването на Украйна в посока на Европа, авторът на статията цитира думите на Уинстън Чърчъл за «края на началото». Тази борба, която почти цяла година е консумирала украинската политика, и времето през което бяха убити десетки невинни хора и бе свален от власт президент, е завършена – споразумението за асоцииране е подписано.

Сега стои въпросът: «Какво ще правим по-натам?». За съжаление, условията в споразумението за асоцииране са много трудно изпълними в реалния живот. Откъдето и да се погледне – споразумението е само къс хартия, а подписването му няма да реши всичките сериозни икономически, социални и политически проблеми на Украйна, както и няма да премахне търговските ограничения и няма да сложи европейските продукти на витрините в украинските супермаркети.

За пример американският журналист посочва условието в споразумението, в което Украйна трябва да се откаже от субсидиите за газ. На теория звучи лесно, но има причина, поради която цели две десетилетия независимостта на Украйна с тези субсидии е продължила съществуването си. Те са извънредно популярни сред олигарсите, които контролират тежката промишленост на Украйна. Вероятно, Порошенко ще може да постигне това, което не са успели да постигнат неговите предшественици. Но такава борба ще повлече след себе си огромни политически рискове и много лесно ще понижи неговия рейтинг, предполага Марк Адоманис.

Споразумението за асоцииране винаги са наричали «цивилизован избор», благодарение на който Украйна ще може да остави тъмното си източно минало и ще се приближи до сигурността и безопасния комфорт на ЕС. Но това е голяма грешка, смята американецът. Истината е, че споразумението за асоцииране няма нищо общо с културата и историята, а се базира на либерализацията на икономиката. Не съществува «европейски» метод за прекратяване на субсидии за газ или «цивилизован» метод за орязване на пенсии. Тези стъпки или се предприемат, или не. Предвид това, че либерализацията на икономиката не е много популярна в Украйна, а украинците продължават да изразяват крайно леви икономически възгледи, борбата за въвеждане на свободна търговия ще бъде «продължителна и неприятна». Русия от своя страна, разбира се, ще продължи да уверява Украйна, че е направила грешен избор. С други думи, борба за това, Украйна да стане част на Европа – не е завършила. Тя тепърва започва, пояснява в заключение Адоманис.

 

 

 

 

 

 

error: Съдържанието ни е авторско!