Forbes: САЩ си пробиват път към украинския газов пазар

Forbes: САЩ си пробиват път към украинския газов пазар

Публикувано от:

Американските компании си пробиват път към енергийния пазар на Украйна, пише анализаторът на Forbes Кенет Рапоза, предаде РИА Новости.

„Киев е заинтересован от привличането на западни инвестиции в рамките на програмата за приватизация, тъй като страната се опитва да се измъкне от сферата на влияние на Русия“, пише авторът на публикацията.

Рапоза отбелязва, че американските енергийни компании са получили възможност да попаднат на печелившия пазар на фона на разногласията между „Газпром“ и украинския „Нафтогаз“. При това, по думите му, провежданите от Киев реформи създават благоприятни условия за американските компании.

„Ние високо ценим подкрепата на САЩ на реформите в газовия сектор на Украйна. Тези промени правят този отрасъл привлекателен за западни инвестиции“, заяви ръководителят на „Нафтогаз“ Андрей Коболев на първия американско-украински бизнес форум, който се проведе в понеделник във Вашингтон.

На форума „Нафтогаз“ подписа меморандум за разбирателство с американската Frontera Resources, който предполага сътрудничество в сферата на проучването и разработването на нефт и газ в Украйна, както и доставки на втечнен природен газ от Грузия. Американският газов търговец TrailStone е анонсирал излизане на украинския пазар още тази есен.