Forbes: САЩ не могат да се конкурират с Русия на газовия пазар в Европа

Forbes: САЩ не могат да се конкурират с Русия на газовия пазар в Европа

Публикувано от:

За САЩ конкуренцията с Русия на европейския газов пазар е предварително загубена битка, счита анализаторът на Forbes Кенет Рапоза. Добитият в САЩ газ може да попадне на пазара в Европа единствено по морски път. Сега в страната се строят четири терминала за експорт на сгъстен природен газ (СПГ), планира се построяването и на пети. От тях само един – Корпус Кристи – вече е сключил договори с Европа.

Според Администрацията за енергийна информация на САЩ, от Корпус Кристи в Европа ще бъдат доставяни ежедневно около 20 млн кубометра газ (за сравнение в Индия – над 50 млн, в Япония – 62 млн). По такъв начин в плановете на САЩ за експорт Европа не се намира на първо място. И то не е случайно.

Американските компании могат да излязат на европейския пазар, но да се конкурират с „Газпром”, те трябва да добиват газ някъде по-близо до Европа. В противен случай, според анализатора на Forbes, стратегията по изтласкване на Русия от европейския пазар ще се окаже „загубена битка”.

Енергетиката винаги е била конфликтна точка в политиката, за което говорят санкциите на САЩ против „Газпром”, „Роснефт” и „Лукойл”. Русия на свой ред предложи на Гърция да стане ключов транзитьор на газ, преминаващ по тръбопровода „Турски поток”. Гърция неотдавна заяви, че Вашингтон й направил някакво „насрещно предложение”.

Всичко това е политическо позьорство, счита авторът на публикацията. САЩ нито сега, ни в близко бъдеще не може да стане ключов доставчик на енергоресурси в Европа, пише Рапоза.

По оценка на Администрацията за енергийна информация, САЩ могат да станат износител на въглеводороди едва към 2021 г. и то само в случай, че цената на нефта бъде висока. Даже ако по това време „Газпром” загуби някаква част от европейския пазар, САЩ все едно ще се окаже в условията на твърда конкуренция с други производители./БЛИЦ