Forbes: Русия наруши плановете на НАТО в Черно море

Русия положи немалко усилия, за да укрепи позициите си в Черно море и постигна значителни успехи, като по този начин наруши плановете на НАТО, които алиансът кроеше по отношение на този регион, пише Forbes.

Напоследък САЩ все по-често се кооперират с черноморските страни, предлагайки им провеждане на военноморски маневри и учения, както и обсъждайки с тях перспективите за съвместно отбранително производство. Подобни действия Вашингтон обяснява с това, че на държавите, граничещи с Русия, уж им е необходима защита от потенциалната „заплаха“ от страна на Москва, отбелязва изданието.

В същото време за западните страни е добре известно, че Русия в продължение на стотици години е разглеждала положението в Черно море в качеството на един от най-важните гаранти за своята сигурност и за това има всички исторически и стратегически обоснования, се отбелязва още в публикацията. Във връзка с това не бива да се учудваме, че в последно време Москва целенасочено работи върху връщането на предишната слава на флота си, подчертава авторът.

От момента, в който Крим се върна в състава на Русия, тя блокира Черно море с помощта на съчетание от свръхзвукови притовокорабни ракети с далечина на поразяване от 600 километра, модерни военни самолети, кораби и подводници, пише изданието.

Възможностите на руския флот позволяват сериозно да се ограничи свободата на действие на САЩ и НАТО в Черно море и да се изиска от американската отбранителна промишленост внушително увеличаване на разходите.

Дори малките патрулни руски кораби могат да нанесат по-силен удар от корабите на другите военноморски сили, благодарение на използването на крилатите ракети „Калибър“ и боеприпаси с точно насочване, заключава авторът на публикацията.

error: Съдържанието ни е авторско!