Forbes: Разпада ли се Русия? Съдейки по цифрите – не

Публикувано от:

Постоянният автор на Forbes Марк Адоманис оспорва статия в The New Republic за Путин, Русия и руската опозиция на журналистката Юлия Йофе. Той опровергава със статистически данни лайтмотива на статията за „чувство на дълбок ужас и приближаваща се катастрофа”.

Адоманис акцентира на разликите между ситуацията в Русия днес и онази, каквато е била характерна за края на съществуването на Съветския съюз. Важно място в анализите на журналиста заемат демографските показатели. Той отбелязва, че тези данни през последните десетилетия на съществуването на СССР са се „променяли в неправилна посока”.  „За Русия на Путин, напротив, са характерни демографски показатели, които постоянно се движат в позитивна посока”, – твърди авторът и подкрепя твърденията си с графики за естествения прираст на населението и смъртността по външни причини за периода 1992-2013 гг.

„Последния път, когато в Русия имаше системна криза, а Кремъл претърпя истински крах, това бе предшествано от дълги години бавно и устойчиво влошаване на базовите демографски индикатори. Мисля че, докато не видим повторение на демографските трендове от 1970-та година, „катаклизмът”, за който говори Юлия Йофе, остава само в сферата на предположенията”, -заключава Адоманис..