Forbes разказа защо Тръмп е за САЩ по-малкото зло

Forbes разказа защо Тръмп е за САЩ по-малкото зло

Публикувано от:

Нито един от сегашните кандидати за президент на САЩ – ни Хилъри Клинтън, ни Доналд Тръмп – не трябва да става върховен главнокомандващ, но Тръмп ще бъде „по-малкото зло за Америка”, отколкото Клинтън, счита коментаторът на Forbes Дъг Бендоу.

Кандидатът на Демократическата партия Хилъри Клинтън в продължение на последните две десетилетия ратуваше за всички войни, колкото и глупави да бяха, се казва в публикацията. Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп въобще е непредсказуем – никой не знае какво всъщност мисли и какво ще направи. „Обаче „смущаващата не предсказуемост би била по-добра, отколкото предсказуемата глупост” – Клинтън вероятно ще продължи скъпо струващите войни. Тръмп може „от време на време”да измени влечението на САЩ към войните. Сега вече Америка не може да си позволи повтаряне на грешките от трите предходни президентски администрации, пише коментаторът.

Тръмп нарича сегашната външна политика „съвършена и абсолютна катастрофа”, но не предлага в замяна нищо системно. Ако Вашингтон спре да спонсорира „приятелите си” и да се сражава „с враговете на други държави”, той може да харчи за армията си доста по-малко, е убеден коментаторът.

Ако Тръмп макар и да не предлага решение на външно политическите проблеми, то поне може да определи тяхната същност, в частност неравния принос в осигуряване на общата сигурност от страна на САЩ. Освен това републиканецът призовава да се постигне „общност на възгледите, основани на общност на интересите” относно отношенията с Русия и Китай. „Определено е глупаво да подтикваме тези две сили към обединение против Америка” – отбелязва колумнистът.

По такъв начин Тръмп заслужава кредит от доверие, заявявайки, че „войната и агресията няма да бъдат неговия първи подтик” и че той ще „акцентира на дипломацията, а не на разрушенията”. Тези обещания изгодно го отделиха практически от всички и повечето демократи, особено от Клинтън, която, според него, „винаги е готова да се хване за оръжието”.

Американците заслужават по-добра кандидатура от Клинтън или Тръмп. Във външната политика Клинтън обещава едно и също: войни, изграждане на държавата и социален инженеринг зад граница. Американците ще бъдат неудачници, с изхарчени пари и загубени животи… Действията на Тръмп по-скоро ще доведат до големи вреди за Америка. Той обаче не е така демонстративно агресивен и не е готов да воюва без аргументирани цели. Не е изключено страната в резултат да се успокои. Малкото, но видимо утешение е, че 2016 г. действително е година за избор на по-малкото зло” – обобщава Forbes.