Forbes: Петролът може да нанесе удар по американската икономика

Forbes: Петролът може да нанесе удар по американската икономика

Публикувано от:

Цените на петрола може да скочи повече от очакваното и това представлява сериозен риск за САЩ, пише наблюдателят Брад Макмилан за изданието Forbes, цитиран от РИА Новости.

Според прогнозите на Макмилан, именно нефтът е основният кандидат, който би нанесъл удар по американската икономика.

Макмилан обръща внимание на настоящия ръст на цените на черното злато и отбелязва, че балансът между търсене и предлагане изглежда скоро ще се върне към нормалните си нива. Както и много други анализатори, той е съгласен с това, че цените ще се нормализират на ниво от пределните разходи за производството на един барел нефт, тоест 40-60 долара, и най-вероятно ще останат в този диапазон.

Но съществуват редица фактори, в резултат на които всичко може да се развие не по този начин, смята авторът. Той дава няколко примерни ситуации, след които петролните пазари на САЩ и на някои други страни според него няма да успеят да се приспособят към увеличеното търсене.

По-конкретно това може да стане, ако страните от ОПЕК в крайна сметка се споразумеят помежду си, ако производството на нефт в САЩ се свие по-бързо от очакваното или поради редица други причини.

По думите на Макмилан в момента производството на нефт надвишава търсенето с 1-2%. Ако търсенето продължи да расте, а редица страни-производители леко намалят производството си, този излишък просто би изчезнал, смята Макмилан.

В този случай САЩ биха се лишили от всички „благоприятни условия“ за възстановяване на собствената си икономика, което, според наблюдателя на Forbes, в момента се случва благодарение на евтиния петрол.

По този начин Макмилан призовава тези, които повишават цените на петрола, да „внимават с желанията си“.