Forbes обясни изоставането на Обама в класацията на най-влиятелните хора

Американският президент Барак Обама за първи път отстъпва първите две позиции в рейтинга на Forbes за най-влиятелните хора в света, поясниха редакторите на списанието.

На 4 ноември изданието публикува новия списък с най-влиятелни личности, който за трета поредна година е оглавен от руския президент Владимир Путин. На второ място е германският канцлер Ангела Меркел, която миналата година бе пета в същия този рейтинг. Американският президент Барак Обама е поставен на трета позиция.

В пояснението към новата класация Forbes отбелязва, че влиянието на Обама се понижава заради това, че му остава само една година на президентския пост. „Вътре в страната рейтингът му остава на ниво под 50%, в Европа го засенчи Ангела Меркел, а в Близкия изток го победи Владимир Путин“, пише изданието.

„За първи път президентът на САЩ е изместен от първите две позиции. Мисля, че това в голяма степен е свързано с факта, че това е последната му година като президент. Той е отслабен, както вътре в страната, така и в света, и това е само показател за отслабващото му влияние“, коментира редакторът на Forbes Луиза Крол в ефира на телевизия CBS.

Редакторът на изданието Рандъл Лейн в коментар за в. Independent заяви, че в новия рейтинг са се отразили промените в световната структура на властта. „През последното десетилетие стана очевидна тенденцията: постепенно отслабване на властта на Запад и постепенно усилване на Изток“, заяви той.

error: Съдържанието ни е авторско!