Forbes: Не си струва САЩ да воюва за Украйна

Forbes: Не си струва САЩ да воюва за Украйна

Публикувано от:

“Киев не само че трябва да провежда собствена политика, но и да си поема свързаните с това разходи. Вашингтон и Брюксел не трябва да подкрепят политиката на сблъсък с Русия. Постоянната конфронтация и евентуална война с Русия ще бъдат далеч по-лош вариант”. Това констатира наблюдателят на Forbes Дъг Бендоу в свой анализ за украинския конфликт. 

Поведението на Русия в украинския конфликт “не е никаква заплаха за Америка”, а действията на Москва бяха до голяма степен провокирани от САЩ и ЕС, убеден е Дъг Бендоу.

Той смята, че случващото се в Донбас има малко “практично значение” за САЩ. По думите му Киев никога не е бил звено в системата на американската сигурност. Политическите и икономически връзки на Украйна и САЩ са слаби, личните и културни връзки са по-силни, но “не си струва да се бориш за тях”. Дори обаче Украйна да имаше за Вашингтон по-голямо значение, САЩ и Евросъюзът “не разполагат с нискоразходен начин”, който би накарал Русия да отстъпи по украинския въпрос. Русия е “голяма държава с ядрен потенциал и чувство на дълбока обида”, вероятно няма да отстъпи и ще отвърне с още по-голяма сила, смята наблюдателят на Forbes.

Отбелязвайки нарушенията на Минските споразумения от страна на опълченците, чуждите дипломати се оплакват, че украинските власти също не се подчиняват на споразуменията, обръща внимание колумнистът пише actualno.com