Forbes: Най-лошите времена за руската икономика останаха назад

Forbes: Най-лошите времена за руската икономика останаха назад

Публикувано от:

уската икономика може да започне да расте още тази година, тъй като стабилизираната цена на нефта повлия положително на интереса на инвеститорите в Русия, заявил шефът на фонда Specialized Russian Growth за изданието Forbes.Според него, продължаващата вече почти три години в руската икономика рецесия изглежда е останала назад.

„Мисля, през втората половина на годината ще видим растеж” – счита Херн.

Forbes отбелязва, че индексът РТС нараснал с 4,2% в сравнение с предишните месеци и с 27,6% от началото на годината. Индексът ММВБ на Московската борса се увеличил с 0,99% в сравнение с предишните месеци и с 11,5% от началото на годината.

Стабилните нефтени котировки оказват на руската икономика положително влияние, особено когато цените на черното злато са близки до заложените в бюджета на страната 50 долара за барел. По прогнози на анализатори от Ashmore Group, през второто полугодие икономиката на страната ще започне да показва тримесечен ръст от 0,5-1%.

„Считам, че руската икономика направи отскок и отново започва да расте, тъй като стабилните цени на нефта оказват положително въздействие на увереността на инвеститорите” – счита експертът по развиващи се пазари Майк Рейнал. Според него, инвеститорите ще забележат подобрението още през 2017 г.

Превод и редакция: БЛИЦ