Forbes: Надеждите на ЕС за избавяне от зависимостта от руския газ не се оправдаха

Forbes: Надеждите на ЕС за избавяне от зависимостта от руския газ не се оправдаха

Публикувано от:

Европа разчиташе да приключи със зависимостта от руския газ, но след като Москва и Анкара се помириха, стана ясно, че тя се запазва поне в обозримо бъдеще, пише Елен Р. Уолд в Forbes.Тя припомня, че след като миналата година отношенията между двете държави се развалиха свалянето на руския самолет над Сирия, Русия отвърна с редица мерки, включително с отказването си да построи 900-километров газопровод през Турция.

Европа възприе това като шанс да премине да премине към други източници на газ и по такъв начин да престане да зависи от Русия като доставчик.

Геополитическата ситуация обаче се промени бързо, отбелязва Уолд. Русия и Турция се помириха и възобновеният съюз ще помогне на Русия да реализира енергийните си планове.

Авторката отбелязва, че Европа има възможности да премине към други източници на горива – например на американски втечнен газ, но всички алтернативи на руския газ искат от нея допълнителни разходи.

„Макар Европа да е искала да се освободи от геополитическото влияние на Русия, но евтиният руски газ води до привикване. И за Европа, както и за всеки друг роб на привичките, ще бъде почти невъзможно да се откаже от стока, до която има лесен достъп” – прави извод авторката.

Превод и редакция: БЛИЦ