Forbes: Краят на санкциите срещу Русия се вижда

Русия направи важна стъпка, отчасти благодарение на няколко скромни обществени появи на президента Владимир Путин. На 29 септември той даде интервю на Чарли Роуз, след това говори пред Общото събрание на ООН за борбата с тероризма в Сирия, а Германия и Франция изведнъж станаха по-сговорчиви с Русия по време на контактите около Украйна. Това означава, че сега Москва изглежда не толкова изострена колкото преди няколко месеца, а за инвеститорите може да е знак, че сега е времето да започнат да купуват руски ценни книжа, коментира Forbes.

От политическа гледна точка изглежда, че Германия и Франция са се уморили от горчивата си раздяла с Русия заради Украйна. Някога страните бяха заедно, а сега са в противникови лагери. Освен това сега те казват, че Русия спазва мирното споразумение от Минск. Всичко това предвещава отменяне на санкциите, може би през първото тримесечие на 2016 година, казва Владимир Синьорели от компанията за макроизследвания Bretton Woods LLC в Лонг Вали, Ню Джърси.

„Миналата седмица имаше информация, че Меркел в основни линии е допуснала, че Крим ще остане в пределите на Русия. Въпреки че не съм видял никакво потвърждение за това в западните медии, Крим така или иначе не присъства в договореностите от „Минск II“ и предвид народното недоволство в Европа от санкциите, няма да се изненадам, ако натискът срещу удължаването им се засили“, казва той. „В най-добрия случай санкциите ще бъдат отменени до март, а вероятно и юни 2016 г. И тъй като пазарите винаги гледат в бъдещето, а този оптимистичен сценарий изглежда все по-вероятен, някои може да започнат да се подготвят за това отсега“, допълва Синьорели.

error: Съдържанието ни е авторско!