Forbes: Китай се нуждае от всичко, произвеждано в Русия

Forbes: Китай се нуждае от всичко, произвеждано в Русия

Публикувано от:

Русия и Китай стават все по-добри приятели и Европа трябва да е предпазлива, за да не загуби руския пазар, играещ за нея важна роля, заявява във Forbes директорът на фонда Prosperity Capital Management в Лондон Мартин Шармуа, коментирайки срещата на Владимир Путин със Си Цзинпин в Москва.

„Китай се нуждае практически от всичко, което се произвежда в РФ, и Русия при това произвежда достатъчно евтини стоки за широко потребление” , заявява той.

Анализаторът също така прогнозира, че стокооборотът между Русия и Китай ще достигне 200 млрд. долара още през близките няколко години. „Русия и Китай стават все по-добри приятели” – констатира Шармуа.

Той отбелязва, че водещите някога много добър бизнес с Русия европейски компании сега губят мястото си на руския пазар заради санкциите и геополитическата ситуация.

По време на визитата си лидерът на КНР Си Цзинпин в Русия тази седмица бяха подписани множество документи в областта на търговията и икономиката, включително и за газа, обаче знаково стана споразумението за свързване на Евразийския икономически съюз и трансевразийския проект „Икономически пояс Копринен път”.

Преди година руската компания „Газпром” и китайската CNPC подписаха договор за доставка в КНР на 38 млрд кубометра газ ежегодно в продължение на 30 г. Общата стойност на газовата доставка възлиза на 400 млрд долара и това е най-големия договор за „Газпром”. Доставката може да започне след 4-6 г./БЛИЦ