Forbes: Западните инвеститори с нетърпение очакват отмяната на санкциите срещу Русия

Forbes: Западните инвеститори с нетърпение очакват отмяната на санкциите срещу Русия

Публикувано от:

Анализаторът на Forbes Кенет Рапоза обясни защо отмяната на санкциите срещу Русия „ще промени всичко“ за западните инвеститори, предаде РИА Новости.

„Цената на руските акции се понижи през тази година, но показателите им в индексите MSCI EM и S&P 500 все още са със знак плюс. Представете си какво ще стане, когато санкциите бъдат отменени“, пише той.

„Не мисля, че отмяната на санкциите ще промени ситуацията за руската икономика в краткосрочна перспектива, но за инвеститорите това ще изиграе изключително важна роля“, заяви пред Forbes Мартин Чермой, изпълнителен директор на инвестиционната компания Prosperity Capital Management.

Той твърди, че разполага с информация за някои фондации, които се страхуват да влагат средствата си в Русия заради санкциите, опасявайки се, че аналогични мерки ще бъдат въведени и срещу тях самите. Когато този риск вече не съществува обаче, страната ще бъде възнаградена, отбелязва той. Много от компаниите, напуснали руския пазар през последните 18 месеца, ще се върнат обратно.

Анализаторът на Forbes припомни съдбата на френската банка BNP Paribas, глобена милиарди долари заради нарушаване на санкционния режим срещу Куба, Иран и Судан. Никой не иска да се окаже на мястото на BNP, но когато желязната завеса на западните санкции се вдигне, инвестиционните фирми постепенно, но внимателно ще започнат да се връщат обратно, пише Рапоза.