Focus: НАТО си играе с огъня, дразнейки Русия в Естония

Наскоро в Естония се проведе военен парад, в който два стратегически бомбардировача B-52 от американските военновъздушни сили прелетяха само на 30 километра от руската граница. Това може да се приеме като демонстрация на ролята на НАТО в Европа, но може би не бе най-мъдрият ход предвид настоящата ситуация.

Ръководството на НАТО наскоро бе обезпокоено от призива на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за по-малко демонстрация на военна сила и за по-активен диалог с Русия. НАТО възприе коментара му като опит на Берлин да избяга от задълженията си като член на организацията. Въпреки това тези опасения са неоснователни, тъй като канцлерът Ангела Меркел наскоро обяви, че възнамерява да увеличи войската, като назначи 7 хиляди войници и закупи нови танкове и хеликоптери, пише германското сп. Focus.

„Това е знак, че Германия иска да има по-голяма военна роля в бъдеще“, твърди изданието.

Списанието посочва още, че освен скорошните учения в операция „Саблен удар“ в Естония, от НАТО са провели и упражненията „Анаконда“ 2016 в Полша, както и военното учение в региона на Балтийско море BALTOPS, включващи съответно 25 хиляди и 6100 военнослужещи. Взети заедно, тези операции представляват най-голямото съвместно военно учение на НАТО за последните десетилетия, пише Focus.

Приближаването до руската граница на американските бомбардировачи обаче може да е било малко прекалено.

„Разбира се, заинтересованите държави приветстват участието на НАТО и неговия патрон САЩ. Но това е игра с огъня“, отбелязва на авторът на статията.

И докато НАТО като цяло все още се възприема като отбранителен съюз със съществена роля в сигурността на Европа, думите на Щайнмайер представляват по-скоро призив за по-балансиран подход, вместо да се разчита само на демонстрация на сила, пише в заключение немското издание.