Fitch подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия

Fitch подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия

Публикувано от:

Международната рейтингова агенция Fitch подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия от “негативна” до “стабилна”. Освен това потвърди кредитния рейтинг на инвестиционно равнище BBB-, което я постави наравно с Индия и Турция, пише Bloomberg.

“Русия следва последователна и надеждна политика в отговор на резкия спад на цените на петрола”, коментира Fitch в изявлението си. “Силата и качеството на политическия отговор се открояват, в сравнение с този на други производителки на петрол, които по подобен начин са засегнати от шока на цените на петрола”.

Най-голямата износителка на енергия в света също така си спечели признание за подобряване на своята кредитоспособност, както изглежда излизайки от най-дългата си рецесия под управлението на Владимир Путин.

Правителството запази силен контрол върху публичните финанси, допълвайки усилията от страна на централната банка, с идеята да изпълни целта от инфлация от 4% през следващата година, след като валутната криза и сривът на цените на петрола оказаха сериозно влияние върху нея.

Подобряването на настроенията оказва добро влияние и на пазара. Рублата поскъпна със 17% спрямо долара през 2016 г., а това е най-доброто представяне на валута от развиващите се пазари след бразилския реал.

Миналия месец S&P също подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия от “негативна” до “стабилна”. Тогава тя уточни, че решението ѝ е свързано с намаляването на влиянието на външните рискове върху икономиката на страната, както и с приспособяването на Русия към двойния външен шок, дошъл от ниските цени на петрола и западните санкции.

Източник: Investor.bg