Fiscal Times: Многомилиардният “мозък“ F-35 е със сериозни проблеми

В новия американски изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35 откриха още няколко сериозни проблема – този път в „мозъка“ на самолета, съобщи The Fiscal Times, цитиран от РИА Новости.

Под „мозък“ изданието има предвид Автономната логистична информационна система (ALIS) — софтуер на стойност 16.7 милиарда долара, на проблемите на който обърна внимание Сметната палата на САЩ.

„Този софтуер всъщност е мозъкът, благодарение на който този военен самолет от пето поколение може да работи, — пише изданието. — То проследява цялата информация: от продължителността на времето, в което самолетът се намира във въздуха, до необходимостта от настройка на двигателя“.

Според доклада на Сметната палата на САЩ, ALIS има два сериозни проблема. Единият от тях се заключава в това, че системата вероятно изобщо няма да може да бъде използвана.

Работата е там, че ALIS се нуждае от постоянна връзка със сървъра и е зависима от инфраструктура, която обезпечава нейното постоянно захранване. Предвид това, че новата версия на системата, въведена през 2015 година, не е преминала през тестове за пригодност, американското ведомство се съмнява, че тези условия ще бъдат изпълнени.

Вторият проблем, посочен в отчета, е свързан с липсата на „резервна инфраструктура“. Така, всички данни, които обработва ALIS, постъпват първоначално в „централния пункт за прием“, а след това в главното устройство на управлението. Никаква резервна система не е предвидена, пише The Fiscal Times.

„Ако нещо излезе от строя, целият флот излиза от строя“, се казва в отчета.

Сметната палата на САЩ призовава Пентагона да разработи „цялостен“ план, с помощта на който многобройните проблеми на F-35 да могат да се решат преди да стартира мащабното производство на новия изтребител-бомбардировач, което се планира за началото на 2020 година.

error: Съдържанието ни е авторско!