The Financial Times: Сочи е подходящ момент за Путин да прояви олимпийско лидерство по темата Сирия

„Сочи е подходящ момент за Путин да прояви истинско олимпийско лидерство по отношение на ситуацията в Сирия”, – пишат авторите на отворено писмо до президента на Русия, публикувано в The Financial Times.

Олимпиадата в Сочи ще се превърне в ослепително зрелище, но в същото време на 1000 мили от там, в Сирия, „снегът и ледът създават обстановка, опасна за живота на жените и децата, които вече са отслабнали поради сериозен дефицит на храна и лекарства”, – пишат бивши министри на външните работи от западните страни, както и дипломати, бизнесмени, обществени и културни дейци. Под обръщението стоят подписите на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, музиканта Питър Гейбриъл, бизнесмена Джордж Сорос, почетния архиепископ на Кейптаун Дезмънд Туту, бившия заместник генерален секретар на ООН сър Джон Холмс и други.

Понастоящем в Сирия повече от 9 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ, 40% от болниците са извън строя, 2 млн. деца са напуснали училище. Но Русия е способна да излезе с „олимпийска” инициатива, която би могла да промени живота на сирийците към по-добро. Авторите на писмото молят президента Путин за три неща, свързани с конфликта в Сирия: „примирие”, „честна игра”, „мирно съвместно съществуване” за всички сирийци.

inopressa.ru.