Financial Times: Русия става селскостопанска свръхсила

Financial Times: Русия става селскостопанска свръхсила

Публикувано от:

Със 123 милиона хектара обработваема земя (която е третата по мащаби в света земеделска територия след тази на Индия и САЩ), Русия има потенциала да се превърне в селскостопанска свръхсила. Според официалните данни в страната има 36 400 селскостопански предприятия, 174 600 земеделски производители (фермери).

И въпреки че част от икономиката на страната през последните две години остава в клещите на рецесията, продукцията от селското стопанство в Русия се е увеличило от 4,3 трилиона рубли в 2014 г. на 5,6 трилиона през миналата година. Част от това увеличение се дължи на ембаргото върху вноса на храни от Запада, наложено от Москва преди три години в отговор на санкциите на ЕС и САЩ.

Статията в авторитетното британско издание Financial Times разказва историята на потомък на граф Лев Толстой, който, следвайки завета на знаменития си предшественик, се връща към земята на Русия, за да развива фермерство. Това е пра-правнукът Даниил Толстой. Той е шведски гражданин, говори с ясен британски акцент и трудно се изразява на руски език. Но получил икономическо образование в London School of Economics, той основава фондацията “Заветът на Лев Толстой” (Tolstoy Heritage), купува 5800 хектара ниви, което е 20 пъти повече от обичайния размер на земеделските стопанства в Европейския съюз и започва селскостопанска дейност в Русия.

Източник: Кросс