Financial Times: Путин промени световния ред

Със своите външнополитически решения Владимир Путин промени световния ред, пише във Financial Times директорът на руско-евразийската програма на Фонд Карнеги и бивш служител в Националния комитет за разузнаване на САЩ Юджийн Румър.

Образът на Русия като слаба страна, не оказваща влияние върху събитията в света, се оказа погрешен, счита анализаторът, като допълва, че събитията в Сирия са доказали това.

По думите на Румър по отношение на ситуацията в Сирия Путин е показал „безпощадност, решителност, добра преценка и умения“. Участието на руската авиация във военните действия на територията на Арабската република е променило хода на събитията.

„Сирия показа, че Русия, отписана през  90-те години като обикновена регионална държава, притежава значителен военен потенциал, към който е готова да прибегне при възможност“, пише той.

Румър подчертава, че именно руската операция е проправила път към мирните преговори между страните в конфликта.

„Асад бе спасен и всички страни в гражданската война бяха разубедени за това, че е възможно военно решение на конфликта“, пояснява анализаторът.

Русия укрепи позициите си не само в Сирия, но и в целия Близък изток. „Москва не може да реши проблемите на региона (и кой ли би могъл?), но сега вече те не могат да бъдат решени без участието й“, пише Румър по-нататък.

Според него това не означава че Русия е навлязла в „нова ера на военен авантюризъм“. „Путин стигна близо до червената черта на НАТО, но не я пресече“, отбелязва анализаторът.

Днес Москва разполага с достатъчно „амбиции, ресурси и готовност“ да даде отпор на противниците си, ако те й отправят предизвикателство, добавя Румър.