Financial Times: Предстоящата среща между Путин и Ердоган разтревожи Запада

Financial Times: Предстоящата среща между Путин и Ердоган разтревожи Запада

Публикувано от:

Лидерите на западните страни активно следят действията на Турция след опита за държавен преврат и се опасяват от това, че Анкара ще избере руското направление за развитието на външната си политика, пише британският вестник Financial Times.

Тази седмица Реджеп Тайип Ердоган ще извърши първото си задгранично пътуване след опита за военен преврат в страната, като по този начин дава ясен сигнал за западните си партньори, счита авторът на публикацията. Вместо да се срещне със съюзниците си в НАТО, турският президент отива на среща с Владимир Путин.

„Както на Запад, така и в Русия си задават въпроса кой път ще избере след пуча Ердоган, възползвал се бързо от събитията в страната, за да проведе чистка сред своите опоненти. По тази причина, предстоящата среща в Санкт Петербург има широко геополитическо значение“, отбелязва изданието.

Сближаването между Москва и Анкара започна през юли, още преди опита за преврат, когато Кремъл прие извиненията на Ердоган за сваления изтребител Су-24. В продължение на няколко дни след писмото, изпратено от турския лидер до Кремъл, официалните лица на двете страни започнаха преговори за отмяна на санкциите, които Русия въведе срещу Турция след инцидента.

„Оттогава по-широки въпроси подтикнаха Москва и Анкара една към друга, включително и желанието да дадат урок на Запада, както и общите интереси в сферата на сигурността. Анкара също така приветства факта, че Москва безрезервно подкрепи Анкара след неуспешния опит за преврат“, пише Financial Times.

Това контрастира с риториката на Турция по отношение на съюзниците й. Ердоган неведнъж е критикувал САЩ за реакцията им на опита за преврат, както и за отказа за екстрадиране на Фетхуллах Гюлен, който е заподозрян в Турция за съучастие в организирането на пуча. Турският президент заяви още, че „сценарият“ за преврата е бил написан извън пределите на страната.

Според изданието, турски дипломати в частни разговори твърдят, че отношенията между Анкара и Вашингтон са здрави и затова в Турция нямат намерение да горят мостовете със САЩ. Американските чиновници обаче, се опасяват от факта, че Ердоган може да използва Русия в качеството на лост за оказване на натиск върху отношенията със Запада.

В същото време Турция се надява, че Москва ще се съгласи да смекчи подкрепата си по отношение на кюрдите, макар някои експерти в областта на външната политика да считат, че всяко преразглеждане на стратегията в Сирия ще бъде „сложно“ на практика.