Financial Times: „Острието“ на силите на НАТО в Европа е безсилно срещу Русия

В случай на конфликт с Русия НАТО не може да разгърне в Източна Европа сили за бързо реагиране, заяви пред  Financial Times източник в алианса. Причина за това, както предполагат в организацията, ще бъде прекалената „уязвимост“ на групата поради усилването на руските войски в Калининградска област.

Според сметките на НАТО, силите за бързо реагиране ще бъдат победени още преди да се подготвят за бой източно на изток от Одера.

„Русия разполага със зенитни и противокорабни комплекси с наземно и морско базиране, както и с бойни самолети в Калининградска област и други региони“, се казва в публикацията.

За да направи групата по-малко уязвима, алиансът планира да увеличи контингента си по източните граници и по-точно, да разположи в близост до границите на Русия четири батальона: в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Плановете за бъдещо разширяване на военното присъствие по източния фланг на страната ще бъдат обсъдени от членовете на НАТО през юли на срещата на върха във Варшава.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че Русия създава три нови дивизии в отговор на разполаганите от НАТО батальони в Източна Европа. Москва постоянно отбелязва, че е готова да даде адекватен отговор на действията на НАТО, макар да не е заинтересована в усилване на конфронтацията с алианса.

След срещата на НАТО в Уелс през 2014 г. с цел отбрана на източноевропейските членове на алианса бе сформирана група на силите за бързо реагиране (Spearhead Force, „Острието на копието“), чиято численост се планира да достигне до пет хиляди военни.