The Financial Times: Новите санкции срещу Русия ще ударят петролни компании

The Financial Times: Новите санкции срещу Русия ще ударят петролни компании

Публикувано от:

Новият етап на санкциите на ЕС срещу Русия, който се очаква да бъде одобрен днес, може да включва ограничение на привличането на дългосрочно финансиране на европейските пазари за контролирани от руската държава петролни компании, включително „Роснефт”, съобщава британското издание The Financial Times, цитирайки проект на документа.

Ограничителните мерки са аналогични на наложените през юли на руските държавни банки. Тогава ЕС забрани на европейските граждани да предоставят на „Сбербанк”, ВТБ, „Газпромбанк”, ВЕБ и „Росселхозбанк” средно и дългосрочно финансиране.

Забраната, която бе одобрена от Европейската комисия и днес се очаква и да получи одобрението на посланиците на страните от ЕС, ще важи за петролни компании, контролирани от държавата с капитал над 1 трлн. рубли, които получават над половината от своите приходи от „продажбата или транспортирането на суров петрол или петролни продукти”. Мерките ще засегнат „Роснефт”, най-гоямата в Русия петролна група, както и „Газпром Нефт”. Според критериите, „Транснефт” – най-голямата в света компания за пренос на петрол – също би следвало да попада под удара на санкциите.

Руският петролен гигант “Роснефт” ще намали с близо една четвърт персонала в централната си администрация в Москва, писа вчера в. “Комерсант”. “Съкращенията на работни места биха могли да засегнат 20 до 25 процента от кадрите, което е 1000 души”, пише икономическото издание, позовавайки се на информиран източник.

Според “Комерсант” служителите в московските офиси доста са се увеличили през последните години, като тенденцията се е засилила с миналогодишното придобиване на конкурентната компания ТНК-БП за 55 милиарда долара.

“Роснефт работи по намаляване на разходите си, включително и чрез оптимизация на персонала”, коментира говорителка на групата в електронно писмо до АФП. Според нея не става дума за “мащабни” съкращения.

Други руски петролни групи, като „Лукойл” и „Сургутнефтегаз”, ще избегнат удара, тъй като са частна собственост.