Financial Times: Не е изключено “Мистралите” в крайна сметка да попаднат в Русия

Financial Times: Не е изключено “Мистралите” в крайна сметка да попаднат в Русия

Публикувано от:

Президентът на Франция Франсоа Оланд постигна споразумение със своя египетски колега Абдел Фатах ал-Сиси за продажбата на двата хеликоптерносача тип “Мистрал”, предназначени за Русия. Сега обаче, има повод да подозираме, че в резултат на тази сделка “Мистралите” ще се окажат именно в Русия, пише Financial Times, цитиран от „Руски дневник“.

Изданието отбелязва, че президентът на Египет в последно време е станал “активен купувач на френско военно оборудване”. Така през февруари, благодарение на финансирането от страна на Франция, Египет стана първата страна, която получи изтребители “Рафаел” – до този момент самолетите не бяха печелили нито един договор за износ в течение на почти три десетилетия, пише изданието.

Сделката за “Мистралите” е още един признак, че френската дипломация в Близкия Изток, включително позицията на страната в преговорите за иранската ядрена програма и усилията за възраждане на мирния процес с Израел, преследва определени бизнес цели, се казва в статията. “В същото време, споразумението за” Мистралите” с Египет поражда съмнения, че двата кораба в крайна сметка ще се окажат на разположение на руската армия”, пише изданието.

Отношенията между Русия и Египет се подобриха през последните две години, и двете страни засилват сътрудничеството в областта на отбраната и обсъждат доставки на оръжие от Русия, се казва в публикацията. Обаче също така, не е изключено Египет, в случай на придобиване на “Мистралите” от Франция, да запази корабите за себе си и да купува хеликоптери за тях от РФ. За това писаха руските медии, и също така заяви първият заместник-председател на комитета по промишлеността към Държавната Дума Владимир Гутенев.

По-рано беше съобщено, че цената на споразумението за продажбата на двата хеликоптерносача тип “Мистрал” от страна на Франция на Египет съставлява около 950 милиона евро, а корабите ще могат да бъдат доставени на флота на Египет през март 2016.