Financial Times: МВФ не прецени скоростта, с която се увеличава държавният дълг на Украйна

Financial Times: МВФ не прецени скоростта, с която се увеличава държавният дълг на Украйна

Публикувано от:

Държавният дълг на Украйна се увеличава много по-бързо, от това, на което е разчитал Международният валутен фонд (МВФ). Това пише Financial Times, цитиран от РИА Новости.

Според изданието МВФ още от самото начало е предположил, че украинската икономика през 2014 г. ще се съкрати с 5 %. Сега обаче, редица анализатори не изключват, че падането на БВП на страната може да достигне до 8-10 %. Ако се вземе предвид и девалвацията на гривната, то според модела на МВФ, през 2015 г. суверенният дълг на Украйна може да достигне 90 % от БВП. МВФ често оценява такова ниво на задлъжнялост като неприемливо, отбелязва още Financial Times.

МВФ по-рано съобщи, че за предотвратяване на фалита на Украйна ще й бъдат необходими още  $15 млрд., освен заделените $17 млрд. Въпреки това засега ЕС и САЩ  спорят за това, кой ще плати. Времето минава и МВФ не може да предостави нов транш по одобрената програма за помощ, докато не се увери, че дългът на Киев е на приемливо ниво.

„Ако западните покровители в близки срокове не предоставят на Киев средства, Украйна може да бъде принудена да обяви фалит – тази перспектива кара кредиторите на страната да продават облигации“, отбелязва още изданието. В резултат на всичко това, на 6 януари украинските облигации със срок на погасяване 2017 г. се търгуват на рекордно ниски цени, пише още Financial Times.