Financial Times: Евросъюзът загуби апетит за разширение на изток

Financial Times: Евросъюзът загуби апетит за разширение на изток

Публикувано от:

На предстоящата среща „Източно партньорство” в Рига се очаква ЕС да укроти своите амбиции към разширение, пише Financial Times с позоваване на проекта за крайна декларация от срещата.

На срещата, която ще се състои на 21-22 май вероятно ще се прояви и недоволството на страните, които с най-голям ентусиазъм настояваха за интеграция с ЕС – Грузия, Молдова и Украйна.

И трите страни подписаха с ЕС споразумения за политическо асоцииране и свободна търговия. Но тъй като обикновените граждани скоро няма да усетят изгодите от споразуменията, и трите страни искат по-конкретни резултати. Киев и Тбилиси настояват за безвизов режим, който да стане примамка за гражданите и ще ги убеди в изгодата от сътрудничеството с ЕС.

Обаче на срещата в Рига Евросъюзът не възнамерява да признава някакви перспективи на членство в ЕС и да въвежда безвизов режим с Грузия и Украйна. Неофициално в ЕС признават, че се опасяват от поток украински имигранти.

Според експерти, такава ситуация „подхранва скептицизъм в бившите съветски републики и играе в полза на Русия.

Както пише FT, Москва вижда в проекта „Източно партньорство” опит да бъдат въвлечени съседните страни в ЕС и в НАТО, като бъде подкопан Евразийския съюз.

Украинският конфликт постави Евросъюза пред не лесен избор, защото задълбочаването на отношенията с Киев рискува да задълбочи недоволството на Москва. Освен това европейските избиратели не поддържат охотно по-нататъшното разширяване на блока и въвеждането на безвизов режим.

Според свидетелства на европейски депутати, въпросът за разширяването на ЕС усилил разногласията между по-предпазливите страни (Германия, Франция, Испания, Италия) и по-либералните (Полша, Швеция и Чехия).

Дипломатите признават, че крайният документ ще е „типичен европейски компромис с формулировка, която никой не може да разбере”./БЛИЦ