FAZ: Защо руската икономика демонстрира стремителен ръст в условията на санкции и понижаване цената на петрола

FAZ: Защо руската икономика демонстрира стремителен ръст в условията на санкции и понижаване цената на петрола

Публикувано от:

По данни Националното статистическо бюро, отбелязва изданието, икономическите показатели на руските производствени сектори през второто тримесечие на 2017 г. са нараснали с 2,5% в сравнение с аналогичния период на м.г. В настоящите условия това говори не само за стабилизация, но и за бърз растеж.

Анализаторите на изданието се чудят как при такива сурови санкции и понижаване на цената на черното злато, руската икономика не само се крепи, но и отбелязва ръст на БНП.

При това селското стопанство все още не се е възстановило от санкциите. Когато двата сектора (промишленост и селско стопанство) се възстановят напълно, то Русия ще стане изцяло независима икономически от други държави, отбелязва FAZ.

Изданието допълва, че западните анализатори са сгрешили, когато са оценяли потенциала на Русия през 2012 г., предполагайки, че тя няма да изкара дълго след въвеждането на санкциите и в бързо ще се съгласи на всякакви условия, за да бъдат снети западните ограничение. Това обаче не се е случило.

Нещо повече – санкциите са стимулирали Русия да развива производствените си отрасли и да увеличава промишленото производство, осигурявайки си независимост от Запада. Властите освен това са приели редица ефективни закони, насочени към заместване на вносни продукти и стоки.

Във връзка с това немското издание е уверено, че при запазването на сегашната тенденция натискът на САЩ и ЕС върху Русия няма да донесе на Запада никакви резултати.

Според прогнозата на МВФ икономическия ръст на Русия през 2017 г. ще бъде 1,4%, Брутният вътрешен продукт на Русия според Оценките на МВФ през 2018 г. също ще се увеличи с 1,4%. Превод: БЛИЦ

Източник: Blitz.bg