El Pais: Война и корупцията “задушават” Киев

El Pais: Война и корупцията “задушават” Киев

Публикувано от:

За година управление украинските власти показаха своята пълна некомпетентност и несъстоятелност, пише испанският вестник El Pais.
Трагедиите на изминалата година – десетки убити на Майдана и в Одеса, повече от пет хиляди мъртви в Донецк и Луганск и стотици хиляди бежанци, оставиха своя отпечатък върху настроението на гражданите на Украйна, пише изданието, позовавайки се на данни на украински аналитичен център.
Според тях, повече от всичко украинците искат да се сложи край на войната (79,4%), ръст на благосъстоянието на населението (47,9%), икономически растеж (43.4%) и борба срещу корупцията (33,8%). Изданието отбелязва и промяната в приоритетите на хората към външната политика. Според данните, украинците искат повече отношенията с Русия да се нормализират (21.8%) в сравнение с европейската интеграция (20,5%).
El Pais посочва, че някои местни анализатори предполагат, че кредитът на доверие към президента и парламента са на изчерпване. А войната и ширещата се корупция, която след свалянето на Янукович е станала още по-дълбока, подкопава общественото доверие в настоящите управляващи.
“Ние трябва сами да сме отговорни за съдбата си, доколкото световната общност не смята да защити Украйна, а властите показаха своята тотална некомпетентност”, цитира El Pais президента на украинския клон на Международната неправителствена организация за борба с корупцията Transparency International Алексей Хмар.
Според него, от момента на свалянето на Виктор Янукович Украйна е станала най-корумпираната страна в Европа, а Порошенко е просто един олигарх, който е получил гласовете на населението, но доверието към него е много ограничено.
Критики към управляващите идват и от украинската армия, които обвиняват Киев, че към войниците се отнасят като към “пушечно месо”.
“Пример за това е летището в Донецк, което, съгласно Минските договорености, е останало под контрола на бунтовниците, но Киев е одобрил героична съпротива в продължение на няколко месеца”, пише още вестникът.