El Mundo: Русия набира популярност сред чуждестранните студенти

El Mundo: Русия набира популярност сред чуждестранните студенти

Публикувано от:

Докато Русия и Западът са на прага на нова Студена война, при образованието  започна размразяване, пише испанският вестник El Mundo.

… Талантливи педагози със стара школа, на които  още не са сменени от младото поколение, предлагат големи възможности за чуждестранните студенти. Те охотно откликват на предложението  на руското образование.

Сред лидерите по брой на чужди студенти се откроява  Руският университет на дружбата на народите (РУДН). В съветско време там са се обучавали около 70% от чужденците и само 30% от гражданите на СССР, но сега тези цифри са разменили местата си.

“Имаме 8000 чуждестранни студенти, ние предлагаме програма за испаноезично обучение в областта на икономиката, ориентирана към Латинска Америка. Имаме и медицинско направление, например, фармакология и стоматология, където студентите  се обучават  на английски език “, – казва заместник-ректорът на РУДН  по международна академична мобилност Лариса Ефремова.

Много чуждестранни студенти   учат в Санкт-Петербургския държавен университет (СПбГУ), в  Политехническия университет “Петър Велики”, с популярност се ползва и Московският държавен университет “Ломоносов”. През последните 10 години броят на студентите от чужбина се е увеличил почти три пъти: през 2004-2005 г.  са били около 100 хиляди, а към лятото на 2015 г. броят е достигнал 282 хиляди. По данни на Министерството на образованието, над  40 хиляди чужденци  получават стипендии в руските университети.

Един от тези студенти, 28-годишният испанец Хуан Гуал,  завършил аспирантура в  геоложкия факултет на МГУ през 2011 г., сравнява обучението в Русия с изкачване на планина – от върха изглежда, че то е лесно, но е необходимо да се върви много бавно. За това помага  мощният кадрови състав на руските университети.

“Те всички са такива съветски, имат богат опит и могат да правят  много, разполагайки с малко средства, в тях  се чувства  вътрешен лост, те са подобни на тези, които са били преди, но на много високо ниво”, – отбелязва  роденият в Уеска.

По думите на Лариса Ефремова, цената на  образованието  не е основната причина за избора на Русия като страна за обучение: “Ние предлагаме традиционни програми и гарантираме  качество на хората, които  учат у нас, а след това стават професионалисти с достойна репутация.”.

Притокът на студенти  постепенно  превръща Русия в  университетска държава….

http://vseruss.ru/novosti/mir-2/El-Mundo-Rossiya-nabiraet-populyarnost’-u-inostrannyh-studentov-38743