Economist назова петте уязвими места на американската армия

Economist назова петте уязвими места на американската армия

Публикувано от:

На САЩ им се налага отново да влязат в надпревара във въоръжаването, за да не отстъпят превъзходството на други страни, пише Economist, предаде РИА Новости.

Старото геополитическо правило „не се свързвай с Америка“ днес звучи вече не толкова убедително, счита изданието. Макар армията на САЩ, както и преди, да е въоръжена по-добре от останалите, нейното технологически предимства бързо се губят.

„Ние навлизаме в епоха, в която американското господство в морето, в небето и в космоса, да не говорим за киберпространството, вече не могат да се считат за даденост”, призна миналата година шефът на Пентагона Чък Хейгъл. Според него, САЩ трябва спешно да развиват военни технологии ново поколение, като в противен случай друга страна може да отправи предизвикателство на Америка.

Американските технологии станаха по-съвършени, но едновременно с това по-достъпни за останалите страни. При това през последните години САЩ престанаха да работят над принципно нови решения, съсредоточавайки се над бронираната техника и безпилотните апарати.

През това време Китай съумя бързо да навакса изоставането, създавайки ракетно оръжие, подводници, противоспътниково оръжие, изтребители, системи за ПВО, средства за радиоелектронна война. Русия също модернизира своите въоръжени сили и вече разполага със системи, подобни на американските, се казва в публикацията.

Според Economist в армията на САЩ има 5 слаби места:

  1. Корабите от ВМФ на САЩ станаха уязвими за ракетите на противника, пуснати от брега.
  2. Все по-трудно е да се защитават регионални бази от внезапно нападение.
  3. Американската авиация все по-трудно засича мобилни ракетни установки.
  4. Съвременните средства за ПВО могат да свалят американски самолет от голямо разстояние.
  5. Разузнавателните спътници вече не са защитени от атаки.

На Америка отново й се налага да направи скок във военните технологии, е категорично изданието. И тези нови технологии, според мнението на Economist, трябва да бъдат непоносимо скъпи за съперниците на САЩ.

Само, че Пентагонът, дори да получи финансиране за нови разработки и да ги внедри, това не гарантира военното превъзходство на САЩ. Сега технологиите се разпространяват бързо, отчасти благодарение на интернет – рожба на самия Пентагон, се отбелязва още в статията.

„В започващата военно-технологична борба състезанието ще бъде непрекъснато, а победите, вероятно, мимолетни”, подчертава Economist.