Economist за ситуацията в Киев: Репетиция преди катастрофата

Независимо от това, че правителството на Украйна надживя вота на недоверие, то няма време да си „поеме въздух”, тъй като политическите неуредици на Киев са нищо в сравнение с потъващата икономика на страната, пише The Economist.

„Политическите неблагополучия имат дълга история и няма да завършат в обозримо бъдеще, се казва в публикацията. Неумелите опити на премиера Арсений Яценюк да угоди на изискванията на западните донори предизвикаха буря от критики и не доведоха до нищо освен спадане на икономическия ръст и на жизненото равнище в страната.

Обещаните реформи не ги вижда никой – нито населението на страната, нито европейските покровители, едва поддържащи Украйна да не потъне с помощта на кредити. Сега на едва спасилия се от оставката Яценюк му остава да се надява на чудо, което да спаси икономиката на страната след като окончателно разочарования МВФ отново задържи поредния транш или реши изобщо да го отмени. Всъщност на страната й трябва далеч по-голямо финансиране, отколкото МВФ е готов да предостави.

Ситуацията изглежда още по-песимистична след като си припомним, чу Украйна не получава средства от МВФ от началото на август. Това не е удивително: в последните месеци реформаторските напъни на Киев – изкореняване на корупцията, реформиране на системата за държавни поръчки и на газовия сектор – не са мръднали от долна мъртва точка. Дори МВФ да отпусне недостатъчната икономическа помощ, цялата дейност на това украинско правителство по същество ще прави репетиция преди катастрофата – новата вълна на кризата в Украйна ще бъде още по-страшна от предишните, обобщава The Economist.

error: Съдържанието ни е авторско!