DWN: САЩ искат със санкциите да покосят и Русия, и Европа

DWN: САЩ искат със санкциите да покосят и Русия, и Европа

Публикувано от:

САЩ активно се намесват в делата на финансовите институции в Европа, за да реализират целите на външната си политика, пише германското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten, предаде РИА Новости.

„В момента американците заведоха дело срещу Deutsche Bank. При това Вашингтон иска по този начин да убие с един куршум два заека: твърдо да настоява европейците да спазват антируските санкции и да отслабят европейския финансов сектор”, коментира ситуацията авторът на публикацията.

Зад делото срещу германската банка стоят политическите интереси на САЩ, смята журналистът. „Европейските финансови институции все по-често се дразнят, когато борсовият надзор в САЩ провежда политически мотивирани разследвания. В момента Вашингтон подозира Deutsche Bank в нарушаване режима на антируските санкции. За германската банка това е само едно от почти хилядата производства, но то очевидно е политически мотивирано”, пише авторът.

Deutsche Bank, според американците, е извършвал транзакции със сметки на лица от санкционния списък. Това дело удачно се вписва в американската стратегия, насочена както срещу Русия, така и срещу Европа, смята журналистът. „Американският борсов надзор не се поколеба в миналите години да налага на европейските предприятия драконовски парични глоби в размер на милиарди долари. Поради това политическите разногласия между ЕС и следствените органи на САЩ растат като гъби след дъжд”, смята авторът на статията. „Разбойническите набези” на САЩ срещу европейските предприятия не приключват с това, прави извод немският журналист.