DWN: Руската енергетика държи „най-добрите карти“, въпреки ниските цени на петрола

DWN: Руската енергетика държи „най-добрите карти“, въпреки ниските цени на петрола

Публикувано от:

Сегашната ситуация на енергийния пазар вещае на Русия проблеми, обаче в дългосрочна перспектива именно в нейните ръце ще се окажат по-добрите карти, твърди Deutsche Wirtschafts Nachrichten, предаде РИА Новости.

„След отмяната на санкциите Иран си връща статута на важен играч на петролния пазар. САЩ разчитат, че ролята на Русия на енергийния пазар ще се понижи. И наистина, Русия я чакат големи проблеми в близко бъдеще. Но в дългосрочна перспектива тя ще има по-добри карти в ръцете си, отколкото Китай”, пише анализаторът на немското издание.

DWN отбелязва, че неотдавнашното падане на цените на нефта и на суровинните стоки се е отразило по различен начин на нефтодобиващите страни. В страните от ОПЕК рязко паднаха доходите от износа на нефт през 2015 г. Обаче националните икономики на много от влизащите в обединението страни не са пострадали заради фиксирания курс на местните валути към долара.

Русия, пише изданието па-нататък, заради девалвацията на рублата през 2014 г. е била принудена да реагира по друг начин на падането на цените. Според анализатора, сега в икономическата политика Русия действа твърде рисковано, но пресметливо.

Изданието изтъква, че именно Русия, а също и Туркменистан, в дългосрочна перспектива имат шанса да заемат печеливша позиция в икономиката за сметка на експорта на газ в Китай, когото напротив, в дългосрочна перспектива го очакват сериозни икономически проблеми, свързани с големите рискове при разработка на газовите находища.

По последни данни, световните цени на петрола, рязко сринали се неотдавна, сега демонстрират положителна динамика на фона на очакваната от инвеститорите статистика за запасите от черно злато в САЩ.