DWN: Обама и Меркел неочаквано смекчиха риториката по отношение на Русия

DWN: Обама и Меркел неочаквано смекчиха риториката по отношение на Русия

Публикувано от:

Съвместното изявление на Барак Обама и Ангела Меркел за санкциите срещу Русия се оказа неочаквано меко, пише немското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN), предаде РИА Новости.

Американският президент и германският канцлер „се съгласиха, че продължителността на действието на санкциите трябва да бъде пряко свързана с пълното изпълняване от страна на Русия на условията от Минския договор и уважаване на суверенитета на Украйна“, се казва в изявлението на Белия дом.

DWN отбелязва, че подобна позиция позволява да бъде избегнато споменаването на Крим. „Уважаване на суверенитета на Украйна“ – формулировката е неясна, а в текста на Минските споразумения за Крим не се казва нищо. Москва подчертава, че счита Минските споразумения за правилния път към уреждането на кризата.

В същото време обръщането към Минските споразумения дава известна свобода на Киев, отбелязва още изданието: САЩ създава текуща ситуация, която държи в напрежение и Русия, и ЕС. В допълнение, за САЩ е важно сътрудничеството с Русия по различни деликатни въпроси, в това число и за борбата с тероризма.

Евросъюзът според изданието, „няма собствена позиция по руския въпрос“. Макар президентът на ЕС Доналд Туск да заяви, че санкциите срещу Русия могат само да бъдат усилени, неговото мнение няма голямо значение, предполага DWN.

На първо място за ЕС е проблемът с бежанците от Северна Африка, а решението му е възможно единствено с помощта на Русия, пише още немското издание.

Смекчаването на линията по отношение на Русия, може би, се обяснява и със загрижеността на европейските партии за бъдещето в случай, че проблемът с бежанците не бъде разрешен. В Австрия например, набира популярност Австрийската партия на свободата, която се обявява за по-строг контрол над имиграцията.